دامنه یا Domain چیست؟
دامنه یا دامین همان آدرس اینترنتی دو جزئی و منحصر به فرد یک وب سایت است که از یک نام و پسوند تشکیل می شود. کاربران با جستوجوی این آدرس در مرورگر خود می توانند به راحتی و بدون نیاز به حفظ کردن IP وب سایت، وب سایت شما را پیدا کنند. انتخاب دامنه یکی از مهمترین مراحل برای ساخت وب سایت یا به طور کلی، کسب و کار آنلاین است. دامنه، آدرسی منحصر به فرد برای وب سایت است. کاربران هنگامی که عبارتی در مورد کسبب و کار شما در مرورگر جستجو می کنند، در نتایج جستجو دامنه شما را همراه با توضیحاتی در زیر آن می بینند؛ اگر می خواهید مخاطبان بیشتری جذب کنید، باید در انتخاب دامنه دقت داشته باشید که جذاب و مرتبط به کسب و کارتان باشد. در ادامه بیشتر به بررسی اینکه دامنه یا Domain چیست؟ و مفاهیم مربوط به آن خواهیم پرداخت.
دامنه ها براساس سیستم نام دامنه که در زبان انگلیسی به آن Domain Name System گفته می شود، تعیین می شوند. هر اسمی که در DNS ثبت شود، دامنه یا دامین نام دارد. در مجموع، هر دامنه نماینده یک IP است و از این رو می توان گفت که یک آدرس منحصر به فرد است که توسط یک سرور یا هاست میزبانی می شود.
آی پی (IP) چیست؟
آی پی یا «Internet Protocol Address» آدرسی متشکل از رشته ای منحصر به فرد از اعداد است که به هر دستگاهی که به اینترنت وصل شود، اختصاص داده می شود. مثلاً این یک IP فرضی است: ۲۳.۱۹۲.۱۶۸.۱.۱ ،این آدرس دقیقاً مثل کد پستی خانه شماست؛ با کدپستی آدرس خانه شما پیدا می شود و با آدرس آیپی آدرس وب سایت تان! منتهی، طبیعتاً به یاد سپردن یک نام چندحرفی و مشخص مثل digikala.com، برایمان خیلی راحت تر از حفظ کردن رشته اعدادی بی ربط مثل ۵۶.۶۵۷.۰۰.۹ است. برای همین هم دامنه به وجود آمد. هر نام دامنهای، به آدرس IP اختصاصی خودش وصل می شود.
URL چیست و چه تفاوتی با دامنه دارد؟
شاید شما هم در مقالات متعدد دیده باشید که گاهاً از URL برای اشاره به آدرس یک وب سایت استفاده شده باشد و اکنون این سوال برایتان پیش آمده است که Domain با URL چه تفاوتی دارد؟ اجازه بدهید همه چیز را ساده نگه داریم و توضیحات را پیچیده نکنیم. دامنه یا دامین در واقع آدرس صفحه اصلی وب سایت شما هستند و هیچ کاراکتر و علامت اضافی در انتهای پسوند آن قرار نمی گیرد. اما URL به تمام مشتقات یک نام دامنه گفته می شود.
به عنوان مثال https://www.tarnema.com نام دامنه وب سایت پرتال است و بقیۀ صفحات وب سایت ما دارای آدرس URL ای مانند https://www.tarnema.com/blog یا https://www.tarnema.com/features هستند. در نهایت باید این را بدانید که هر صفحه اینترنتی دارای یک آدرس است. صفحه اصلی یک وب سایت فقط خود دامنه است و صفحات دیگر آن، هر کدام دارای یک URL منحصر به فرد هستند.
چگونه باید ثبت دامنه را انجام دهید؟
برای خرید و ثبت دامنه فقط کافی است ابتدا یک نام برای وب سایت خود را انتخاب و سپس آن را در صفحه خرید دامنه بررسی کنید. اگر نام دامنه وجود داشت و قبلاً کسی آن را نخریده بود، می توانید آن را بخرید. توجه داشته باشید که خرید دامنه به معنای مالکیت دائمی آن نیست و در واقع شما آن را برای مدت معینی اجاره می کنید. پس از پایان مدت انقضا، شما باید مجددا آن را تمدید کنید. در غیر اینصورت شرکت ارائه دهنده می تواند آن را به فرد دیگری انتقال دهد. مدت زمان اجاره نام دامنه می تواند تا ۱۰ سال باشد که باید در ابتدا مشخص شود و هزینه مخصوص به خود را دارد.
اجزای تشکیل دهنده دامنه کدام است؟
هر آدرس دامنه ای از چهار بخش بسیار مهم تشکیل می شود.
1. بخش اول دامنه http
https کوتاه شده کلمه Hyper Text Transfer Protocol می باشد که اگر بخواهیم به شکل ساده تر توضیح دهیم https پروتکل Http است که تایین می کند که تمامی رایانه های متصل به شبکه جهانی باید از این پروتکل پیروی کنند.
2. بخش دوم دامنه www
www کوتاه شده عبارت World Wide Web می باشد که نشان دهنده شبکه جهانی اینترنت است.
3. بخش سوم دامنه؛ نام دامنه
نام دامنه نامیست که شما براساس نوع کسب و کارتان انتخاب می کنید. در قسمت بالای مطلب هم به این موضوع اشاره کردیم که نام دامنه حتما باید یکتا باشد یعنی توسط فرد دیگری به ثبت نرسیده باشد.
4. بخش چهارم دامنه پسوند دامنه
بخش چهارم تشکیل دهنده آدرس دامنه، پسوند آن است و هر پسوندی که انتخاب می کنید دارای مفهوم خاصی است به عنوان مثال پسوند ir. پسوند ملی ایران است.
انواع پسوند دامنه
پسوند ها به بخش های مختلفی تقسیم می شوند. اما همه آن ها باید از شرکت ICANN مجوز دریافت کنند. به پسوند هایی که مجوز رسمی دارند، Top Level Domain (بهاختصار TLD) می گویند. در ادامه، انواع پسوند های دامنه را معرفی خواهیم کرد.
1. پسوندهای دامنه ملی
شاید شما هم پسوند های دو حرفی برخی کشورها را بشناسید. دامنه هایی مانند ir. که به کشور ایران و tr. که به کشور ترکیه تعلق دارد. با وجود این، شاید برایتان این سؤال پیش بیاید که چرا برخی از دامنه های دوحرفی به کسب و کارها مربوط هستند؛ مانند tv. که مربوط به تلویزیون یا co. که مربوط به شرکت هاست! پس تکلیف این ها چیست؟ نکته مهم این است که اشتباه فکر می کنید؛ چرا که در واقع دامنه tv. به کشور تووالو (Tuvalu) و دامنه co. به کشور کلمبیا متعلق است که شبیه بودن پسوندشان به کسب و کارها، باعث شده است که این کشور ها از فرصت استفاده کنند و از این طریق دامنه ملی خود را بفروشند. گفتنی است که این قبیل دامنه ها فقط به این کشور ها خلاصه نمی شود و می توان به it ،.cc. و… نیز اشاره کرد.
2. پسوند های عمومی
پرکاربردترین نوع پسوندهای دامنه، همین پسوندهای عمومی هستند که اغلب کسب و کارهای آنلاین می توانند آن ها را انتخاب کنند. پسوند هایی مثل com ،org و .net از محبوب ترین پسوند های عمومی هستند.
3. پسوند های اختصاصی
هر دامین به یک پسوند هم نیاز دارد. این پسوند ها همان طورکه از نامشان پیداست، کاملاً اختصاصی و ویژه سازمان ها یا حتی افرادی با فعالیت های مشخص در قوانین و چهارچوب مشخص هستند. ازجمله این دامنه ها می توان به .biz اشاره کرد که بهمعنی Business و برای کسب و کارهای تجارت الکترونیک با فعالیت خاص است و نیز دامنه محبوب .pro که به معنی Professional و ویژه افرادی است که در زمینه ای خاص به طور حرفه ای فعالیت می کنند. گفتنی است برای ثبت دامنه .pro به دریافت مجوز نیاز دارید.
جمع بندی
دامنه یا Domain چیست؟ این شاید ابتدایی ترین سؤال در حوزه اینترنت باشد؛ با این حال، هنوز هم بسیاری از افرادی که سال ها در دنیای اینترنت فعالیت می کنند، از مفهوم دقیق دامین اطلاع ندارند.